Har du förälskat dig i Norges vackra natur och vill köpa din egen hytte? Det norska ordet för stuga är hytte och fritidshus heter fritidsbolig. Du kan hitta annonser om hytter till salu på flera norska webbsajter. I den här guiden får du lära dig mer om köp av fritidshus i vårt västra grannland.
Äga och köpa fritidshus i Norge
Som utländsk medborgare är det fritt fram att köpa en bostad eller fastighet i Norge. Det finns dock vissa regler kring boende och bruk som går under deras ”boplikt” och ”driveplikt”. Boplikten används som incitament för att landsbygden inte ska exploateras och bara bli semesterområden utan också ha året-runt-boende.
Om det är boplikt på en fastighet eller inte kan ha betydelse för hur du kan använda den som fritidshus eller inte. Boplikten kräver att ägaren mantalsskriver sig i bostaden och som svensk skulle det alltså innebära en flytt till Norge. Det är alltså något som du måste kolla upp ifall du tänkt ha fastigheten som fjällstuga några veckor per år bara och inte bo där fast.
Svenska skatteregler för uthyrning av stuga i Norge
Svenska medborgare som bor i Sverige och har ett fritidshus i Norge ska redovisa eventuella inkomster eller försäljning i den svenska deklarationen. Om du till exempel hyr ut din norska fjällstuga ska du redovisa dina hyresintäkter här i Sverige.
Detsamma gäller om du säljer en bostad i ett annat nordiskt land, så beräknas eventuell vinst eller förlust som om det vore en svenskbelägen fastighet. Du kan läsa mer om hur det nordiska skattesystemet fungerar här.
Så hittar du Hytter til salgs
Det finns flera vägar du kan ta för att hitta en stuga till salu i Norge. Några av de största kanalerna för bostadsannonser i Norge är:
Utöver dessa kan du kontakta en fastighetsmäklare (eiendomsmegler) och anmäla ditt intresse. De kan sedan ta kontakt med dig när det finns objekt som matchar dina önskemål.
Det finns precis som i Sverige flera olika ägarformer av bostäder i Norge. Det vanligaste är att man äger den helt själv vilket på norska kallas för selveierbolig. Sedan finns även konceptet som är ganska populärt i de svenska fjällen som kallas för andelshus eller andelslägenhet. I Norge kan de ibland kallas för aktielägenhet om det är organiserat i form av ett aktiebolag.