Upptäck vandringens fördelar genom enkel fjällvandring på bra vandringsleder för nybörjare. Vi ger här en guide till enkla vandringsleder i svensk fjällmiljö, med en perfekt mix av bekvämlighet och naturupplevelse, vackra utsikter och lätt tillgängligt.
Alla är vi nybörjare från början, det är helt naturligt. En enkel start är så mycket bättre än ingen start alls så därför vill vi lyfta några av de bästa vandringslederna för nybörjare som vi känner till i Sverige. Vi tar de landskap för landskap, från Värmland i söder till Lappland i norr.
Enkla fjällvandringsleder i Värmland
Hovfjället är Sveriges sydligaste fjäll och instiftades som naturreservat 1969. Det ligger i Torsby kommun och cirka 17 kilometer norr om tätorten.
På Hovfjället finns totalt cirka 25 km uppmärkta vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad. Den enklaste är 4 km och kallas för Torprundan och på toppen av berget finns ett utkikstorn. Halvvägs upp ligger Bondfugestorp med en trevlig grillplats att äta sin matsäck vid på ner- eller uppväg.
Naturen är blandad med både granskog, stora myrar och tallskog på öppna hällmarker. Här finns inget riktigt kalfjäll som det gör längre upp längs den svenska bergskedjan.
Bra vandringsled för nybörjare i Dalafjällen
I Sälen finns fjällvandring på relativt flacka fjällplatåer och en rekommenderad vandring är Södra Kungsleden på totalt 9 km. Leden startar direkt vid Sälens Högfjällshotell, så det är ett bekvämt boende att boka tycker vi.
De första två kilometrerna är handikappanpassade och asfaltsbelagda så att rullstolar och barnvagnar lätt kan ta sig fram. Där asfalten slutar finns Köarskärsfjällets vindskydd med fin utsikt och för de som vandrar vidare på leden går den mot Östfjällsstugan, vackert placerad vid en tjärn.
Leden går tillbaka på kryssad vandringsled åter ner till högfjällshotellet. Totalt tar det cirka 2-3 timmars aktiv vandring. Läs mer om det i denna presentation (PDF).
Enkel vandring i Jämtlandsfjällen
Jämtlandsfjällen är många fjällturisters favorit så här är det stundtals ”trångt” på vandringslederna. Den långa Jämtlandstriangeln tycker inte vi är något för nybörjaren eftersom den kräver tre dagar. Vi vill istället lyfta några enklare turer som återgår till samma startplats varje dag.
Både i Härjedalsfjällen och Jämtlandsfjällen har man använt sig av färgmarkeringar där grönt är mycket lätt och blå är lätt.
MYCKET LÄTT
I Bruksvallarna och Ramundberget finns flera mycket lätta leder i fjällterräng. Vi tycker att Klinkenturen med sina 12 km är bra för nybörjaren och den anses mycket lätt eftersom det bara är 30 höjdmeter.
En kortare sträcka är Säterturen på 5 km men där får man ta 80 höjdmetrar runt leden. Här finns möjlighet att avnjuta en god våffla på Djupdalsvallen.
LÄTT
Blanktjärnsrundan i Vålådalens naturreservat är något utöver det vanliga. Vattnet du får skåda i tjärnarna har en magiskt blågrön färg och fascinerar. Leden har markering med nummer 283 och klassas som blå svårighetsgrad.
Att vandra hela slingan tar cirka 3-5 timmar och sträckan är på 12 kilometer. Det går att vandra lite olika sträckning med vägval efter cirka 2 km från starten vid Vålådalens fjällstation. Den vänstra leden går genom skog och den högre bjuder på mer fjällutsikt.
I Storhogna finns en fin tur på 7,5 km, lagom för en dagsvandring, och som tar dig förbi ett sameviste och Fallmoranfallet. Terrängen är lättvandrad och inte så mycket upp och ner med många höjdmetrar.
Lapplandsfjällens enklare fjällvandringsleder
I Lapplandsfjällen finns både enkla och extremt tuffa vandringar att göra. Hit kommer en del för att gå i ledlöst land som Sarek men också nybörjare som väljer fina, markerade leder.
Abisko är en vacker plats att utgå från och där finns till exempel vandringsstigen Njakajaure på 5 km. Den går som en slinga och följer Kungsleden en bit upp på fjället. Längs leden finns rester av marmorbrott (dolomitkalksten) och en meditationsplats skapad av Svenska Kyrkan.