På rullstol i terrängen

Att utforska naturen och uppleva dess skönhet är en rättighet som alla bör kunna njuta av, oavsett fysiska begränsningar. På rullstol i terrängen utgör ett fantastiskt sätt för personer i rullstol att uppleva vildmarkens magi.

i fjällen med rullstol

Det som gör det möjligt är dels tekniska framsteg av hjälpmedel men också utformningen av handikappanpassade vandringsleder och faciliteter i nära anslutning till skog och fjäll. Det har öppnat möjligheten att kunna vandra på hjul i skogs- och bergsområden.

Rullstolsvänliga vandringsleder

Vad som anses vara rullstolsvänligt kan skilja sig från person till person. Generellt brukar man beskriva en vandringsled som rullstolsvänlig om den har hårt underlag utan hinder som stenar och rötter.

Vilken typ av rullstol som används avgör hur bra det går att ta sig fram. Terrängrullstolar kan funka även på stigar men viktigt är att det inte finns trånga passager som inte är tillräckligt breda.

rullstolsvänlig vandringsled

Handikappanpassning på fjällstationer

Vikten av tillgänglighet i naturupplevelser kan inte överskattas. Det handlar inte bara om att tillhandahålla fysiska strukturer och hjälpmedel; det är också en fråga om att skapa en inkluderande atmosfär där alla känner sig välkomna.

De svenska fjällstationerna du når med bil har jobbat med att öka tillgängligheten för personer med rörelsehinder. De stationerna är porten till fjällvärlden och kring dessa brukar det finnas enklare vandringsleder som är märkta som tillgängliga för rullstolsburna.

Däremot finns det ingen garanti att fjällstationerna mitt ute på fjället, som endast kan nås genom vandring, har de rätta förutsättningarna att ta emot rörelsehindrade.

Rullstolsvänlig fjällvandring i Sverige

handikappanpassad vandringsled i ett naturreservat

Framstegen inom handikappanpassning av fjällvandringsleder symboliserar en viktig utveckling mot ett mer tillgängligt samhälle. Dessa ansträngningar bekräftar att äventyr och utforskning är möjliga för alla, oavsett fysiska förutsättningar.

Att vandra på hjul i de svenska fjällen representerar frihet och självständighet, och framhäver naturens kraft att förena och inspirera. Lederna brukar benämnas som tillgänglighetsanpassade leder.

Panoramaleden

  • Längd: 4,2 km
  • Plats: Lofsdalen, Jämtland
  • Går till vindskydd med vacker utsikt på kalfjället

Lavskrikeleden

  • Längd: 2 km
  • Plats: Fulufjället, Dalarna
  • Startar vid Naturum

Gränjestjärn

  • Längd: 5 km
  • Plats: Idre, Dalarna
  • Startar på rullskidbanan

Abisko Kanjon

  • Längd: 1,8 km
  • Plats: Abisko, Norrbotten
  • Starta vid Naturum och följ den gula leden

Låna eller köpa terrängrullstol?

Innovativa fordon och hjälpmedel, såsom specialutformade terrängrullstolar, öppnar ännu fler möjligheter. En rullstol för skogen är skapad för att hantera olika terrängtyper, från mjukt underlag till mer utmanande steniga partier.

Genom att skaffa rätt tekniska hjälpmedel och förbereda sig för fjällvandring i rullstol kan fler känna sig trygga i att utforska de mest avlägsna och fascinerande fjällandskapen.

På flera orter i Sverige finns det terrängrullstolar att låna genom kommunen eller regionen. Till exempel har Fritidsbanken i Östersund en sådan för utlåning.

En del är elassisterade rullstolar, vilket kan vara nödvändigt om man inte har kraften för att orka rulla i backig terräng.