Vandra i Finland

De må sakna riktigt höga fjäll i Finland men de har ett 40-tal nationalparker med massor av fin natur och bra vandringsleder. Om du vill åka och vandra i Finland ska du läsa den här introduktionen till landets vandringsmöjligheter.

Det erbjuds alla möjligheter till vandring i de finländska skogarna, hederna och längs med tusentals sjöar. Utbudet spänner från korta leder på någon kilometer till dagsturer och flerdagsvandringar.

Några bra finska ord att känna till när du läser om naturupplevelser i Finland är; puisto (park), metsä (skog) och luontopolku (naturstig).

Finlands nationalparker i fyra regioner

Finland är indelat i fyra storregioner: Insjöfinland, Kusten och skärgården, Lappland, och Helsingforsregionen. Varje region erbjuder unika vandringsupplevelser och naturtyper, vilket gör Finland till ett varierat och spännande vandringsland.

Insjöfinland: I den här regionen möts du av oändliga sjöar, öar och skogar. Det är den perfekta platsen för den som vill njuta av lugna vandringar vid vatten. En av de mest populära nationalparkerna här är Koli Nationalpark, som erbjuder spektakulära vyer över Pielisjärvi-sjön. Här finns både kortare leder och längre rutter som den berömda Herajärven Kierros, en 61 km lång slinga som tar dig genom böljande landskap och skogar.

Kusten och skärgården: I denna region hittar du en helt annan typ av natur med sina många öar och vackra kustlinjer. Nationalparken Skärgårdshavet (Saaristomeren kansallispuisto) är ett paradis för dem som uppskattar havslandskap och vill kombinera vandring med båtturer eller kajakpaddling. Vandringen här kan vara mer avslappnad, med leder som slingrar sig genom små byar och idylliska öar.

Lappland: Här i norr möts du av vildmarkens tystnad och utmanande terräng. Nationalparker som Urho Kekkonen och Pallas-Yllästunturi erbjuder vandring för alla nivåer, men det är också platsen för den som söker lite mer äventyr. Här kan du ge dig ut på flerdagsvandringar genom fjällandskap och över tundra. Ett av de mest kända lederna är Hetta-Pallas, en klassisk 50 km lång rutt som tar dig genom fjällandskap där renar strövar fritt.

Helsingforsregionen: Trots närheten till huvudstaden erbjuder denna region flera naturreservat och parker för dagsvandringar. Nationalparken Nuuksio, som ligger bara en kort bit utanför Helsingfors, är perfekt för den som vill fly stadslivet för en stund. Här finns det vandringsleder som passar både nybörjare och mer erfarna vandrare. Du kan enkelt kombinera en naturupplevelse med ett besök i huvudstaden.

Populära vandringsleder i Finland

VandringsledDistans
Hetta – Pallas Trail50 km
Karhunkierros82 km
Nordkalott Trail800 km
Pyhä-Luosto Trail30 km
Herajärven kierros Trail61 km

Hetta-Pallas Trail (50 km)
Den här leden, som går genom Pallas-Yllästunturi nationalpark, är en av Finlands äldsta och mest kända vandringsleder. Leden sträcker sig över 50 km och erbjuder fantastisk utsikt över fjällandskapet. Vandringen går genom öppna vidder, över fjälltoppar och förbi klara sjöar. Under sommaren är detta en populär led för de som söker en flerdagsvandring i norra Finland, och på vintern förvandlas området till ett paradis för skidåkare. Du kan välja att övernatta i någon av de många fjällstugorna längs vägen, vilket gör Hetta-Pallas vandringsled till ett äventyr både för nybörjare och erfarna vandrare.

Karhunkierros (82 km)
Karhunkierros, som betyder ”Björnrundan”, är en klassisk led i Oulanka nationalpark i nordöstra Finland. Med sina 82 km erbjuder den en utmanande men belönande vandring genom ett varierat landskap av forsar, skogar och klyftor. Leden kan delas upp i kortare sträckor för dem som inte vill vandra hela vägen, och längs med leden finns flera rastplatser och övernattningsmöjligheter. Höstfärgerna i området är särskilt vackra, vilket gör detta till en favorit under sensommaren och hösten.

Nordkalottleden (800 km)
Den episka Nordkalottleden sträcker sig över tre länder: Finland, Sverige och Norge. Det är en av de längsta och mest krävande vandringslederna i norra Europa. Den finländska delen går genom Urho Kekkonen nationalpark och Lemmenjoki nationalpark, och tar dig genom orörd vildmark där du sällan möter andra vandrare. Det här är en led för de riktigt äventyrslystna, där du måste vara beredd på att bära med dig all din utrustning och vara självförsörjande under längre perioder. Belöningen? Oändliga vyer över fjäll och vidder, samt möjligheten att få uppleva midnattssolen eller norrsken.

Pyhä-Luosto Trail (30 km)
För en lite kortare, men lika minnesvärd vandring, är Pyhä-Luosto-leden ett bra alternativ. Den här leden binder samman två av Lapplands mest natursköna områden, Pyhä-Luosto nationalpark, och erbjuder lättillgänglig vandring genom fjällskogar och över klippformationer. Leden är populär både för dagsutflykter och flerdagsvandringar, och du kan anpassa din rutt beroende på hur långt du vill gå. Den gamla skogsterrängen och de mäktiga utsikterna över Lapplands fjäll gör detta till en favorit för många.

Herajärven kierros Trail (61 km)
Denna led i Koli nationalpark är känd för sina dramatiska landskap och storslagna vyer över sjöar och skogsklädda höjder. Herajärven kierros tar dig genom varierad terräng, från bergiga stigar till skogsvägar. Utsikten från Ukko-Koli, där du kan blicka ut över Pielisjärvi-sjön, är en av de mest kända panoramavyerna i Finland. Leden kan vandras i sin helhet, men det finns även möjlighet att göra kortare rundor. Här får du uppleva det bästa av Insjöfinlands natur och det rika djurlivet som parken har att erbjuda.