Nordkalottleden 800 km

Nordkalottleden är en av de längsta och mest äventyrliga vandringslederna i Norden, och den sträcker sig genom tre länder: Finland, Sverige och Norge. Leden är totalt cirka 800 km lång och går genom några av de mest avlägsna och vilda landskapen i Skandinavien.

Nordkalottleden anses vara mycket krävande på grund av dess längd och avlägsenhet. Vissa delar av leden är väl markerade och har stugor för övernattning, medan andra delar kräver att du är helt självförsörjande. Det finns få möjligheter att fylla på mat och utrustning, så noggrann planering är avgörande.

Nordkalottledens huvudsträckning

  • Startpunkt: Leden börjar i Kautokeino i Norge.
  • Norge: Från Kautokeino går leden genom norska Finnmarks vildmark, och passerar genom fjällområden som Reisa nationalpark. Leden följer många av de gamla samiska vandringsvägarna och tar dig genom otaliga fjäll, dalar och över floder. Du passerar även gränsen till Finland vid flera tillfällen.
  • Finland: I Finland går leden genom Urho Kekkonen nationalpark och Lemmenjoki nationalpark, två av landets största nationalparker. Här får du uppleva stora fjällplatåer, skogar och glest befolkade områden. Den finländska delen av leden är känd för sin orörda natur, och det är inte ovanligt att du inte möter någon annan vandrare på flera dagar.
  • Sverige: När leden passerar in i Sverige går den genom några av de mest ikoniska fjällområdena i landet, inklusive Sarek och Padjelanta nationalparker. Dessa områden är kända för sina storslagna fjällandskap och glaciärer. Vandringen här kan vara mer krävande på grund av höjdskillnaderna och det bergiga terrängen. Leden går också genom den samiska kulturen med renskötsel och fjällstugor.
  • Slutpunkt: Nordkalottleden avslutas vid Sulkesjavri i Norge, nära den norska kusten.

Viktiga platser längs leden

  • Kautokeino (Norge): Startpunkt för leden, en liten samisk stad känd för sin kultur och renskötsel.
  • Kilpisjärvi (Finland): En populär plats att ansluta sig till Nordkalottleden, som ligger vid den treriksröset där Finland, Norge och Sverige möts. Härifrån går leden genom vackra fjällområden i alla tre länderna.
  • Abisko (Sverige): En annan populär del av leden som går nära Abisko nationalpark, känd för sin hisnande fjällnatur och närheten till Kungsleden.