Pyhä-Luosto

Pyhä-Luosto Trail sträcker sig mellan två av de mest natursköna fjällområdena i norra Finland: Pyhätunturi och Luostotunturi. Leden är ungefär 30 km lång och går genom Pyhä-Luosto nationalpark, som är känd för sina gamla tallskogar, fjäll, och dramatiska landskap.

Här är några detaljer om sträckningen:

  1. Startpunkt vid Pyhätunturi: Vandringen startar i byn Pyhä, nära fjället Pyhätunturi. Här finns flera ingångar till parken och bra möjligheter för övernattning och service innan du påbörjar din vandring. Pyhä är känt för sina branta fjäll och är populärt för skidåkning på vintern, men sommartid förvandlas området till ett fantastiskt vandringsparadis.
  2. Genom skog och över fjäll: Från Pyhä leder stigen genom varierande terräng, med både öppna fjällområden och täta skogar. Du passerar några av Finlands äldsta tallskogar, som är över 400 år gamla, och stigen går också förbi karga klippor och raviner, som Isokuru, Finlands djupaste ravin.
  3. Halvvägs vid Lampivaara: Ungefär halvvägs längs leden passerar du Lampivaara, där det finns en ametistgruva som är öppen för besökare. Här kan du ta en paus och till och med gräva efter din egen ametist om du vill!
  4. Slutpunkt vid Luostotunturi: Leden avslutas vid fjället Luosto, där du också hittar en liten by med service för vandrare. Luosto är känt för sina mjukare fjäll och vida utsikter över den omgivande vildmarken.

Längs leden finns flera vindskydd och rastplatser där du kan stanna och vila, och den är välmarkerad med skyltar och informationstavlor. Vandringen är relativt enkel och passar de flesta, men du behöver vara förberedd på varierande terräng, särskilt i fjällområdena.

Detta är en av de kortare vandringslederna i Lappland, vilket gör den till ett bra val för de som vill uppleva fjällen utan att ge sig ut på en längre expedition.