Stora tälten med flera rum

När det kommer till tält för de större sällskapen eller familjerna, erbjuder stora tält med flera rum en känsla av hemmet, mitt i naturen. Även om de kan vara lite tunga för långa vandringar, är de perfekta för basläger och campingutflykter där komfort och utrymme är viktigare än lätta packningar.

Det finns en rad olika modeller av stora tält att välja mellan. För den äventyrslystne som vill ha utrymme och komfort även på längre expeditioner finns det stora expeditionstält. Dessa är byggda för tuffare förhållanden med robusta material och ofta fler separata sovutrymmen och gemensamma ytor. De väger dock mer och kräver bättre packningsplanering.

För familjer eller större sällskap på campingtur är de större familjetälten den bästa lösningen. De erbjuder gott om utrymme för både sovplatser och förvaring. Vanligtvis har de två eller fler sovrum och en större gemensam yta för matlagning eller umgänge. Dessa tält prioriterar komfort över vikt, vilket gör dem mindre lämpliga för långa vandringar men utmärkta för stationära basläger. Det är inte helt ovanligt att campingtälten väger 25-35 kg.

Coleman Vail 6 L
Stort och rymligt campingtält med flera rum
Coleman Vail 6L (Outnorth)

Hybridmodellerna är ett mellanting mellan vandringstält och campingtält. De är lättare än familjetält men rymligare än de vanliga en- eller tvåmans vandringstälten. Dessa tält är idealiska för kortare vandringar där du fortfarande vill ha en viss komfort utan att behöva kompromissa allt för mycket på vikt och packbarhet.

Ett stort tält eller flera små tält?

När du väljer mellan ett stort tält med flera rum eller flera mindre tält, handlar det om att balansera behovet av utrymme, komfort och praktisk användning. Den uppenbara fördelen är att kunna ha separata utrymmen för sömn och annat.

Det är en stor fördel under långa naturvistelser eller när du reser med en större grupp. Dessa tält ger en ”hemkänsla” där alla har sitt eget utrymme samtidigt som det finns plats för gemensamma aktiviteter som matlagning.

Flera mindre tält, 2- eller 3-mannatält, är var för sig mycket lättare att bära och de är mer portabla. Planerar er vandringsgrupp en längre tur där varje kilo packning räknas kommer det stora tältet att vara både skrymmande och tungt att bära. Det finns dock större fjälltält som Primus Bifrost Y6, med dubbla sovrum och plats för 3+3 personer till överkomlig bärvikt på 12 kg.

Men trots de potentiella nackdelarna med större tält finns det tillfällen då det extra utrymmet är värt besväret. Vid basläger eller camping där vikt inte är lika viktigt, ger stora tält en högre komfortnivå. Istället för att trängas i små tält, kan du ha både sovrum och en gemensam yta att använda under de där regniga kvällarna när alla behöver hålla sig inomhus.

Kort sagt, valet mellan ett stort eller ett mindre tält handlar om hur du prioriterar utrymme, vikt och enkelhet. Stora tält är bäst för stationära upplevelser där komforten är viktig, medan mindre tält briljerar när rörlighet och enkel uppsättning är avgörande.