Tryggare fjälltur: Så kan du minska oro

Att vandra i fjällen är en fantastisk upplevelse – men det är också något som kan väcka en viss oro, både för den som ger sig ut på vandringen och för de anhöriga där hemma. Vad händer om mobilen tappar täckning? Tänk om du vrickar foten långt från närmaste hjälp? Eller om vädret plötsligt vänder och du tappar orienteringen?

en ensam fjällvandrare med full packning och en gps-sändare

I den här artikeln går vi igenom hur du kan öka tryggheten när du vandrar på egen hand eller i en liten grupp. Vi lyfter särskilt fram GPS-trackers som ett effektivt verktyg för att känna sig trygg – både själv och tillsammans med dem som väntar på att du ska höra av dig.

Vanliga farhågor på fjället

Det är ingen slump att många känner oro inför att ge sig ut på fjällvandring. Naturen är storslagen och lockar till äventyr men vädret och avståndet till civilisationen kan väcka ångest.

För vissa är det flera eller ett orosmoln som är så pass överhängande att fjällvandring inte ens kommer på tal.

  • Att mobilen tappar täckning
  • Snabbt väderomslag
  • Skada eller sjukdom
  • Vandrar vilse

Så minskar du risken för att något går fel

Det går inte att gardera sig mot allt, men mycket går att förebygga. Här är några grundläggande steg:

  1. Planera din rutt och meddela någon var du ska gå och när du väntas vara tillbaka.
  2. Följ väderprognosen och var beredd att ändra planen.
  3. Packa rätt – med vind- och vattenskydd, extra vandringsmat, första hjälpen och karta/kompass.
  4. Välj rätt nivå – anpassa fjällturen efter sällskapets erfarenhet.
  5. Gå inte ensam om du är ovan – och även om du är erfaren, se till att ha kommunikationsvägar. I många fjällområden finns ingen mobiltäckning, då kan satellittelefon fungera istället.

GPS-tracker: ett extra lager av trygghet

En lösning som gör stor skillnad för många är en GPS-tracker med realtidspositionering. En sådan enhet låter andra följa din position och gör det lätt att larma om något händer. Med hög exakthet kan den visa var du befinner dig så att nödhjälp kan hitta dig om det skulle behövas.

Minifinder Pico – ett svenskt exempel

Minifinder Pico, en GPS-spårare som funkar bra på fjällvandring

Minifinder Pico är en liten GPS-tracker som enkelt fästs utanpå ryggsäcken eller stoppas i ett skyddat fack. Den har flera funktioner som passar just för fjällmiljö:

  • Live-positionering – dina anhöriga kan se exakt var du befinner dig.
  • SOS-knapp – ett tryck larmar direkt till utvalda kontakter.
  • Fallarm – känner av om du ramlar och skickar automatiskt en signal.
  • Lång batteritid – upp till 72 timmar i standbyläge.

Att bära med sig en sådan enhet ger en extra trygghet både för dig och för dem som väntar hemma. Den väger bara 40 gram och har en storlek på 61x44x16mm. Produkten är utvecklad av det svenska företaget Minifinder Sweden AB som grundades 2012 och är experter på uppkopplad teknik.

Men löser den alla problem? För att den ska kunna kommunicera din position till omvärlden behövs 4G-täckning. Täckningen i den svenska fjällkedjan är mycket varierande med god täckning genom Telia på många ställen men ingen av mobiloperatörerna når in i Sareks vildmark.

Täckningskartor för 4G-nätet i de svenska fjällen, visar Tele2 till vänster och Telia till höger, data hämtad från deras officiella täckningskartor den 10 april 2025

Andra lösningar att kombinera med

Nödsändare (PLB) är en liten enhet som används i absolut nödsituation, när inget annat fungerar. Den skickar ett nödrop via satellit till räddningstjänst och fungerar oberoende av mobilnät. Den kräver ingen abonnemangstjänst och har ofta lång batteritid, men ska användas med stor eftertanke. Exempel: ACR ResQLink View RLS, Ocean Signal RescueME PLB1, McMurdo FastFind 220.

Satellite SOS är en svensk tjänst som gör det möjligt att hyra satellitbaserade kommunikationsenheter, till exempel Garmin InReach, för att kunna larma och skicka meddelanden även i områden helt utan mobilnät.

Vandringsappar med offlinekartor som Topo GPS och ViewRanger är ovärderliga när du vill kunna navigera utan mobiltäckning. Genom att ladda ner kartorna i förväg har du alltid en detaljerad vy över området du rör dig i. Många appar låter dig även markera din rutt, sätta waypoints och spara statistik från turen.

Kurser i fjällsäkerhet kan ge dig praktiska kunskaper som inte går att ersätta med teknik. Där lär du dig till exempel hur man agerar vid oväder, hur du tar ut kompassriktningar, gör en vindskyddad bivack eller hanterar hypotermi. För nybörjare är det ett klokt första steg – för erfarna ett sätt att fräscha upp kunskapen.