Tre kompisar från Norrbotten har utvecklat en portabel bastu som kan nå över 100 grader. Tekniken bakom tältet har de jobbat fram i samarbete med Luleå Tekniska Universitet (LTU). Att kunna njuta av bad och bastu var som helst i naturen låter väl fantastiskt. Låt oss titta närmare på deras lösning och se om det är den som är Bäst, eller Bast som varumärket heter.
Inlägget innehåller sponsrade länkar och bilder
En portabel bastu kan vara allt från en bastutunna fastmonterad på ett släp till ett tält med en effektiv och bärbar kamin. Det som Bast Sauna valt är ett tält och fördelarna är ganska tydliga:
- Du kan placera det vart du vill
- Du slipper köra och backa med släp
- Du kan packa ner och förvara det i ett förråd
Bast portabla bastutält monteras på mindre än 10 minuter
Kaminen väger 24 kg och tältet väger 17 kg, så det är såklart en del att bära på från där du parkerat bilen till där ni vill basta. Det är ändå portabelt och får plats i en kombi om du fäller ner ett baksäte. Har du en mindre bil kan du behöva fälla två baksäten.
Väl på plats tar det 2 minuter att få upp tältet och några minuter till att montera ihop kaminens fem delar. Att få upp värmen i tältet tar mellan 15-30 minuter beroende på vädret och vilken bastutemperatur du vill ha.
När man bastat klart kyls allt ner, även kaminen, på cirka 30 minuter innan det går att packa ihop igen. Du kan påskynda nedkylningen med kallt vatten.
Storlek och material på Bast sauna tält
Tältduken är tillverkad av ett material som är eldfast och vattentåligt. Ett 3-lagers isolerat 300d oxfordtyg ger tältet dess effektivitet som bastu.
De har flera olika storlekar och modeller så att du kan välja utifrån din budget och behov. Du kan välja på allt från enklaste tältet Näver basic till Björk Deluxe. Det som skiljer Bast olika bastutält åt är formen och hur mycket tillbehör du får med.