Jämtlandstriangeln

En av Sveriges mest klassiska vandringsturer är den som kallas för Jämtlandstriangeln. Vandringsleden går mellan tre fjällstationer i de jämtländska fjällen och är totalt 47 km lång. Den här fjällvandringen genomförs av tusentals svenska och utländska turister årligen.

Storulvån, Blåhammaren och Sylarna

De tre fjällstationerna som utgör Jämtlandstriangeln ligger vid Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Den enda man kan ta sig till med bil och som därför är en bra startpunkt är Storulvåns fjällstation.

Storulvån ligger på gränsen till kalfjället och efter någon kilometers vandring kommer man upp på kalfjällsplatån. Där finns ett vägskäl och man väljer där åt vilket håll man vill vandra triangeln.


Visa Jämtlandsfjällen på en större karta

Etapper på Jämtlandstriangeln

  • Storulvån – Blåhammaren, 12 km
  • Blåhammaren – Sylarna, 19 km
  • Sylarna – Storulvån, 16 km

Storulvån till Blåhammaren

Etapplängd: 12 km
Höjdskillnad: 370 m
Karta: Z6 eller Z52

Sträckan mellan Storulvån och Blåhammaren är 12 km. Utgår du från Storulvån börjar vandringen med 3 km i en dalgång innan du når upp förbi trädgränsen och en platå fram till Ulvåtjärns rastskydd.

Vid Ulvåtjärn finns en fin sandstrand, perfekt för en längre rast. Där finns också fina tältplatser och möjlighet att fiska för den som har köpt fiskekort.

Vidare på väg mot Blåhammarens fjällstation måste man kämpa med en seg och lång uppförsbacke innan man når nästa platå. Den totala höjdskillnaden på hela sträckan är 370 m.

Storulvån till Sylarna

Etapplängd: 16 km
Höjdskillnad: 320 m
Karta: Z6

Längst in i fjällmassivet, nära norska gränsen, ligger Sylarna med spetsiga toppar. På väg mot Sylarna är dessa toppar ett riktmärke man ser från långt håll.

Vägen från Storulvån är svagt kuperad och lätt att vandra på. I blöta marker och över vattendrag går man på spänger eller på broar.

Tre kilometer från Storulvåns fjällstation korsar vandringsleden Lillulvån. Där går man över en härlig hängbro och det finns fina gräsytor för den som vill tälta.

De sista tre kilometrarna innan man når Sylarnas fjällstation är rejält uppför och kan kännas extra jobbiga eftersom man redan tillryggalagt 13 km innan.

Bro över fjällbäck

Sylarna till Blåhammaren

Etapplängd: 19 km
Höjdskillnad: 50 m
Karta: Z6

Uppe på kalfjället går det en vandringsled mellan de två fjällstationerna vid Sylarna och Blåhammaren. Längs leden är det lätt att känna sig liten då man omges av enormt vida vyer och höga bergstoppar på när och fjärran.

Har du kikare med dig kan du spana på norska vandrare eftersom gränsen till Norge endast är 5 km västerut.

Sträckan mellan Sylarna och Blåhammaren är 19 km och höjdskillnaden är endast 50 m. Det betyder dock inte att sträckan är helt platt.

De tre kilometrarna närmast fjällstationerna har bra lutning medan större delen av sträckan däremellan är helt platt.

Rastskydd finns längs sträckan vid Enkälen och vid Sylen. Enkälen ligger på halva sträckan och Sylen ligger precis där stigningen upp mot fjällstationen vid Sylarna tar vid.

Resa till Jämtlandstriangeln

transport bil ikon

Man kan ta sig till Storulvåns fjällstation med egen bil och svänger då av E14 i höjd med Enafors. Från europavägen är det 17 km och längs vägen har man milsvid utsikt över fjällvärlden. Storulvåns fjällstation ligger 16 mil från Östersund, 34 mil från Sundsvall och 68 mil från Stockholm.

Du som kör elbil har möjlighet att ladda din bil vid Storulvåns fjällstation. Där finns 4 st laddstolpar med 22 kW effekt (senast kontrollerat 12/3 2023). I Åre finns närmaste snabbladdare och avståndet mellan Storulvån och Åre är 62 km.

tågtransport ikon

Den som inte reser med bil kan åka tåg till Duveds eller Enafors tågstation och därifrån boka en bussbiljett med Wänseth Buss som erbjuder transfer till och från STF Storulvåns fjällstation.

Boende längs Jämtlandstriangeln

Ska du fjällvandra Jämtlandstriangeln bokar du antingen boende på någon av de tre fjällstationerna eller så tältar du. En del vandrar helt självförsörjande och har all mat med sig medan andra har en dagsproviant i ryggsäcken och äter middag på fjällstationen.

STF Storulvån Fjällstation

Storulvån Fjällstation har många 2-bädds och 4-bäddsrum och är mer åt hotellboende än vandrarhem då städning, lakan och toalett/dusch finns på rummet. Du som har hund kan boka ett rum i den särskilt avsedda hundkorridoren.

När du kämpat dig runt triangeln och bott ute i tält kan det vara skönt att få fräscha upp sig, äta god mat och vila en natt i en skön säng. Unna dig en natt på Storulvåns fjällstation som drivs av STF. Se lista på svenska fjällstationer här.

Skulle det vara fullbokat kan vi rekommendera att se på lediga boenden vid Enaforsholm Fjällgård som ligger 17 km från fjällstationen.

STF Sylarna Fjällstation

Vid foten av Sylmassivet ligger STF Sylarna Fjällstation med tvåbäddsrum, fyrbäddsrum och åttabäddsrum. Det är rekommenderat att boka boendet i förväg då många väljer att sova på anläggningen. Om det skulle vara dåligt väder och anläggningen är fullbelagd ordnas nödbäddar.

Bra tältplatser finns nära Sylarnas fjällstation men man får inte tälta närmare än 100 meter från närmaste byggnad. Vill du som tältare ha tillgång till toalett, dusch och andra bekvämligheter kan du betala en serviceavgift.

Spiseriet är Sylarnas restaurang som serverar KRAV-märkt mat till frukost, lunch och 2-rätters middag. Om du ska vandra vidare mot Storulvån eller Blåhammaren kan du boka ett lunchpaket här för dagens tur.

STF Blåhammaren Fjällstation

Den minsta men också den högst belägna fjällstationen i Sverige är den vid Blåhammaren. Här har du god utsikt över både de svenska och de norska fjällen. Blåhammaren är kända för goda och vällagade mat där deras 3-rätters middag är en riktig klassiker.

Middagen på STF Blåhammaren serveras kl 18 så det gäller att passa tiden och hålla tempot så du hinner fram i tid.

På stationen finns totalt 64 bäddar fördelade i två byggnader med små tvåbäddsrum upp till stora 12-bäddsrummen. Det går också bra att tälta i närheten men minst 100 meter från någon av byggnaderna. Mot en serviceavgift kan man få tillgång till bekvämligheterna som anläggningen erbjuder. Passa på att testa bastun med kanske världens vackraste fjällvy!