Storlien

Nästan på gränsen till Norge ligger den lilla jämtländska småorten Storlien med under 70 invånare men god turismtradition. Här har det svenska Kungahuset en stuga som de brukar besöka vid påsk och nyår.

Det är på vintern som turismen är som störst med god tillgång på snö för längdskidåkning och alpin skidåkning. Pistkartan visar sju liftar och 23 pistade nedfarter med Fun Park och Randonee Trails.

Det är enkelt att ta sig hit med egen bil från Östersund längs E14 i riktning mot Trondheim. Mitt i Storlien finns en tågstation för den som vill åka tåg. Stationen trafikeras av tåg som går mot Trondheim eller Sundsvall. Även buss linje 571 trafikerar Duved-Storlien på vardagar och tar cirka 60 minuter.

Storlien på sommaren

Till Storlien kommer turister på sommaren för att vandra, paddla, fiska, rida på islandshästar och spela golf.

Det är lätt att komma ut på fjället eftersom Storlien i praktiken redan ligger i fjällmiljö. Det finns flera markerade vandringsleder av olika längd:

Blomsterstigen (6 km)

En klassisk, kortare tur är den som kallas för Blomsterstigen. Den utgår från järnvägsstationen och går förbi utsiktsplatserna Vindarnas Tempel och Ernstkumlet. Vandringsleden anlades redan 1890 för att nyttjas som behandling i friska luften.

Att den kallas för Blomsterstigen beror på att du kan se mängder av vackra fjällblommor längs leden. Titta noga efter Stormhatt, Fjällvioler och Jungfru Marie nycklar.

Storlien till Blåhammaren (17 km)

Från Storlien kan du också vandra till STFs fjällstation Blåhammaren, en av de tre målpunkterna längs Jämtlandstriangeln.

De första 11 kilometrarna går i fjällskog för att sedan leda dig upp mot Blåhammaren och kalfjället de sista, brantare 6 kilometrarna.

Bekvämt boende i Storlien

Om du vill ha en skön säng att vila ut i efter dina fjällaktiviteter kan Storlien Högfjällshotell vara ditt boende. Hotellet har varit stängt under många år men 2022 bytte det ägare för att bli aktivt igen som ett uppskattat hotell i fjällmiljö.

Storliens Högfjällshotell
Bild: Storliens Högfjällshotell (Booking.com)

Det finns 200 rum, två restauranger, tre barer, simbassäng, gym och annat. Det har pågått och pågår renovering för att fräscha upp byggnaderna där vissa stått sedan 1935. Första året som aktivt hotell igen uppnåddes en omsättning på 23 Mkr.

Le Ski Lodge ligger precis intill järnvägsstationen och här finns familjerum, tvåbäddsrum och enkelrum där frukost ingår. I huset finns även ett steakhouse med jämtländska och amerikanska rätter på menyn.

Ett budgetalternativ är Storliens Fjällgård som är ett vandrarhem med enklare rum för mellan 500-750 kr/natt. Toalett och dusch delas med andra boende i byggnaden. Fjällgården ligger i Visjövalen 3,5 km från Storliens järnvägsstation.

Vill du bo i stugor kan du boka en hos Storvallens Fjällstugor. De har varit verksamma sedan 1966 och används till både scoutläger, utbildningar och semestrar. Direkt utanför stugknuten finns sommarleder för vandring och längdspår på vintern. Det ligger 3 kilometer från Storlien centrum.

Ställplatser i Storlien

Om du kör husbil eller husvagn hittar du en markerad ställplats på Vintergatan 72 enligt Google Maps. Det är också en del som ställer sig på Rastplats Storlien vid E14 för att övernatta. Där finns toalett, lekplats, sophantering och latrintömning.

Matbutiker i Storlien

Om du behöver fylla på med proviant finns det matbutik i Storlien. Gränshandeln med Norge gör att det faktiskt går att driva en Stora Coop här. Granne med coop på Storliens Fjellhandel (köpcentrum) finns även EuroCash, en lågpriskedja dit många norrmän kommer för att handla billigare än på sin sida gränsen.

Storliens laddstolpar

Om du tar elbil till Storlien kan du ladda bilen på någon av de laddstolpar som finns i centrum. Här har Tesla, Mer och Allego etablerat laddstationer med bra kapacitet.

Restauranger

Kring handelscentrum finns möjlighet att äta snabbmat på Rodins Bistro (hamburgare) eller Thai Food Storlien (matvagn). På Vargvägen ovanför Storlien station hittar du Flammans Skafferi som beskriver sig som mathantverk med smaker från fjäll, skog och sjö. De blev utsedda till Årets företagare i Åre Kommun år 2019.