Att fjällvandra med sin hund är en trevlig upplevelse för både dig som hundägare och din hund men det måste göras på rätt sätt. Både du och hunden ska vara rätt förberedda och det är ditt ansvar att ta hänsyn till både hundens och naturlivets behov. Du är skyldig att veta vilka regler som gäller där du/ni vandrar. Ta del av våra tips för fjällvandring med hund.
Träna upp hundens fysik inför vandringen
Att vandra i fjällen är inte samma sak som att ta en långpromenad hemma. Terrängen är mer krävande och man kan inte avbryta vandringen när som helst. Av den anledningen är det viktigt att vara säker på att hunden har den fysiska kapaciteten som krävs för att orka fjällvandra.
Precis som vi kan förbereda oss själva genom att träna i backig terräng, till exempel en slalombacke, kan vi även köra träningspass med hunden. Här är några träningstips:
- Öka gradvis promenadlängd och intensitet: Börja med korta promenader och öka gradvis både längd och intensitet för att vänja hunden vid längre sträckor och ansträngning.
- Träna på varierad terräng: Se till att hunden får erfarenhet av att gå i skog, över stock och sten, och i uppförs- och nedförsbackar. Detta hjälper hunden att bygga upp styrka, balans och smidighet.
- Lasta hunden: Om hunden kommer att bära en hundväst eller ryggsäck under vandringen, träna den att bära last genom att börja med en tom ryggsäck och gradvis lägga till vikt. Detta hjälper hunden att vänja sig vid att bära sin egen utrustning.
- Social träning: För att hunden ska kunna hantera möten med andra vandrare och hundar, träna den i att vara lugn och social i olika miljöer och situationer.
Utrustning för hundar som ska vandra i fjällen
Skaffa en sele eller ett ordentligt halsband och koppel för att kunna hålla hunden under kontroll på ett säkert sätt. En sele är ofta att föredra framför ett halsband eftersom det fördelar trycket över hundens kropp och minskar risken för skador på hals och rygg. Välj en sele eller halsband som är bekvämt, justerbart och tillverkat av slitstarka material.
Ett koppel är nödvändigt för att hålla hunden under kontroll och för att följa lagar om koppeltvång i fjällen. Välj ett koppel som är lämpligt för din hunds storlek och styrka. Reflekterande eller lysande koppel kan vara en fördel i dålig sikt och under skymning eller gryning.
En hundväst eller ryggsäck kan användas för att skydda hunden mot kyla och väta samt för att bära viss utrustning som hundens foder, vatten och leksaker. Välj en väst eller ryggsäck som är vattentät, ventilerande och har justerbara remmar för bästa passform. Tänk på att inte överbelasta hunden och att fördela vikten jämnt i ryggsäcken.
Hundskor kan skydda hundens tassar mot skarpa stenar, kallt underlag och snö. De kan också hjälpa till att förhindra att hunden halkar på blöta eller isiga ytor. Välj hundskor som är gjorda av slitstarka material, har en säker sula och sitter säkert på hundens tassar utan att skava eller klämma. Det kan ta tid för en hund att vänja sig vid att bära skor, så börja träna hunden med dem i god tid före vandringen.
Respektera allemansrätten och regler för hundar
I Sverige gäller allemansrätten, men det är viktigt att följa lokala regler om hundar i nationalparker och naturreservat. Under perioden 1 mars till 20 augusti råder det strikta krav på uppsikt över hundar i Sverige för att skydda viltet. Detta framgår av paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.
Det står inget om koppeltvång men när Naturvårdsverket tolkar lagen så gäller att alla hundar måste vara under sån kontroll att det motsvarar ett osynligt koppel. Den här lagen är till för att skydda vilda djur. Detta gäller alltså om du fjällvandrar i fjällområden som inte är klassad som nationalpark.
Efter den 20 augusti får hunden gå lös på många av de svenska vandringslederna om de lyssnar på din inkallning.
Hårdare regler för hundar i nationalparker
I samtliga av Sveriges nationalparker måste din hund alltid vara kopplad, oberoende av hur vältränad och lydig den är. Det innebär att det är otillåtet att ha en hund som inte är fäst i ett fysiskt koppel när ni besöker dessa områden.
I en del nationalparker är det dessutom hundförbud vissa delar på året förutom längs leder och i omedelbar närhet till turiststationer. Det gäller till exempel i Abisko nationalpark och i Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet får hundar endast vistas längs med Kungsleden.
Hundmöten på fjället
När man möter människor eller andra hundar under en vandring är det viktigt att visa hänsyn och respekt. Ha alltid hunden under kontroll och i koppel, särskilt om du inte är säker på hur den kommer att reagera på mötet.
Ge både människor och hundar tillräckligt med utrymme när ni passerar varandra på stigen. Detta kan förhindra oönskad interaktion och minska risken för konflikter. Om det är lämpligt, hälsa kort och artigt på andra vandrare och fråga om det är okej att hundarna får hälsa på varandra. Kom ihåg att inte alla människor eller hundar är bekväma med att interagera.
Läs av din egen hund och den hund ni möter för att förstå om de är bekväma eller stressade. Om någon av hundarna visar tecken på rädsla eller aggression, håll dem på avstånd och fortsätt vandringen.
Se till att plocka upp efter din hund och ta med hundbajspåsen tills ni hittar en lämplig plats att slänga den.
Boende med hund på fjällvandring
På flera av STFs fjällstationer finns husdjurstillåtna rum men antalet är begränsade så det är bäst att boka i förväg. Fjällstugorna har också hundrum men är det många hundar samtidigt kan stugvärden på plats tvingas dela på sällskap så en sover med hunden och de andra i ett annat rum.
Detta innebär också att det kan finnas andra med hund i rummet så är din hund inte van att sova med andra hundar i rummet kan det bli stressigt för den. Det finns cirka 180 husdjursvänliga boende totalt i STFs utbud av boenden men några utvalda fjällboenden är:
- STF Grövelsjön Fjällstation
- STF Saltoluokta Fjällstation
- STF Abisko Turiststation
- STF Sälen Torgåsgården Fjällgård
- STF Storulvån
- STF Hemavan Fjällcenter
Många som fjällvandrar med hund och har eget tält med sig låter ju såklart hunden sova i tältet, absiden eller utanför.
Signaler från hunden att hålla extra koll på
Hundar kan inte svettas och kan lättare drabbas av värmeslag än vi människor. Fjällvandring kan öka risken för detta så det gäller att hålla lite extra koll på hundens signaler på utmattning.
Om hunden börjar flämta ovanligt mycket, ser lite vinglig ut, får torra och röda slemhinnor i ögonen och munnen så kan det beror på värmeutslag.
Då ska du söka en sval plats och försöka få hunden att dricka vatten. Finns det en bäck i närheten kan ni försöka svalka den. Ta en tröja som ni blöter och vira runt kroppen. Det brukar gå ganska fort för hunden att återhämta sig men gör den inte det så sök upp veterinär omgående.