Tältvärmare: Tips för att höja värmen i tältet

När du tältar i fjällvärlden kan nätterna bli kalla, särskilt på sensommar och höst. För att hålla värmen i tältet finns det flera praktiska tips som vi tänkte dela med oss av. Läs den här guiden om du vill lära dig hur man höjer värmen i tältet med tältvärmare eller rätt utrustning och då kan undvika att frysa.

guide om tältvärmare

Att hålla sig varm är livsviktigt och tältet i sig självt är ett hjälpmedel för att höja värmen. Tältet kan isolera dig mot kylande vindar och även reflektera din kroppsvärme så du lättare kan hålla den uppe. Låt oss titta på några delar i din vandringsutrustning som är värda att tänka till lite extra på.

Tält som motstår vind och vatten

Att det är skillnad på billiga campingtält och riktiga fjälltält är du säkert redan medveten om. Tältduken är den barriär som ser till att skydda insidan mot både vind och vatten.

Tältdukens isolerande egenskaper blir extra viktigt när man behöver hålla uppe värmen under säsonger då temperaturen kan krypa ner på minussidan.

tält med regndroppar på

Säkerställ att ditt tält har en tillräckligt hög vattenpelare (vattentäthet) så det kan stå emot allt från lätt till kraftigt regn.

Liggunderlag som isolerar mot markkyla

Kylan från marken är en fiende när vi vill försöka hålla uppe värmen i tältet. Det utgör en direkt isolator för dig eftersom det är din barriär som står i direkt kontakt med markkylan.

Faktorer som påverkar hur bra det isolerar är tjockleken, R-värdet och möjligheten att ha två lager. En del väljer att lägga ett tunt liggunderlag i cellplast längst ner och ett uppblåsbart ovanpå det.

rullar ihop dubbla lager liggunderlag

Sovsäck som håller kvar din kroppsvärme

Vår kropp avger värme som vi i vissa lägen vill kunna återbruka, till exempel när det är kallt ute på camping och vandring. Sovsäcken är den utrustning som är bäst på detta och med rätt säck får du optimal effekt.

Sovsäckar kan vara tillverkade för att fungera bara under sommaren eller för flera säsonger. En sovsäck som isolerar bra året runt kallas för en fyrsäsongssovsäck.

De isolerande egenskaperna hänger ihop med vilka material och hur sovsäcken är sydd. Generellt sett är dunsovsäckar mer isolerande på grund av dunets egenskaper.

Sovkläderna som ger extra värmelager

När det är riktigt kyligt behöver man sova iklädd extralager med kläder. Underställ i ull är bra på att reglera temperatur och räcker för de allra flesta.

Mycket av värmen lämnar kroppen genom huvudet och fötterna. Därför kan du gott packa med dig en sovmössa och ha torra ullsockar på fötterna.

Värmeelement i tältet utan tillgång till el

När det inte räcker med basutrustningen för att hålla tältet tillräckligt varmt kan du använda dig av lite smarta knep för att skapa värmeelement.

En värmetålig vattenflaska kan bli ett värmeelement som du kan ha nerstoppat i sovsäcken. Värm vattnet på stormköket och fyll flaskan precis innan du ska lägga dig för natten. Exempel på flaskor som tål upp till 100°C är de från Nalgenes OFT-serie.

Vill du värma hela luftrummet i tältet kan du använda dig av gasolvärmare, som t ex Primus Micron Lantern Steel Mesh. Den funkar både som värmare och ljuslykta och kan kopplas direkt på gasoltuben.

OBS! Somna aldrig med en gasolvärmare på.

Primus Micron Lantern Steel Mesh gasolvärmare

Den här finns att köpa i de flesta outdoorbutiker så vill du spara några kronor, kolla vem som har bäst pris just idag: Outnorth | Widforss | Beredd

Enligt tillverkaren är den maximala effekten 300W, vilket är imponerande bra för att vara ett så litet och portabelt värmeelement. Du kommer att känna att tältet blir uppvärmt ganska omgående.

OBS! Somna aldrig med en gasolvärmare på.

Eld är något vi måste ha stor respekt för så vad finns det för alternativa värmekällor som kan funka inuti ett tält? Vid vissa kemiska reaktioner avges värme som biprodukt och det finns så kallade katalytiska värmare, som inte brinner med öppen låga.

Ett varningsfinger för denna typ av värmeelement är att de oftast förbrukar mycket av luftens syre för att driva reaktionen. Det är därför förenat med risker i dåligt ventilerade utrymmen och inget vi rekommenderar som tältvärmare.

Många har frågat om vi känner till tältvärmare som drivs på batteri. Problemet med värmegenererande värmefläktar är att de drar mycket ström. Det skulle behövas ett väldigt stort batteri för att kunna köra värme en hel natt i tältet. Så tyvärr, det bästa tipset vi kan komma på är en stor powerstation som kan ge 230V spänning och en liten värmefläkt på 300-500W.

Tältkaminer

tältkamin från Robens Denali
Tältkamin från Robens Denali

För camping med större tält kan man såklart utrusta sig med en bra tältkamin. Sent på hösten och under vinterhalvåret är det många som gillar att vara ute i naturen. Baslägret kan bestå av ett större tipitält och i det sätter du in en fin tältkamin från till exempel Robens Denali eller Winnerwell.

Tältkaminerna eldas med ved men det finns också portabla gasolvärmare från till exempel Sunwind eller Qlima. Om du funderar på att köpa någon av de här typerna av värmekällor kan vi rekommendera GeneralPrepper som återförsäljare, de är experter!