Att inte kunna ladda din mobil är säkert något du upplevt som stressande. Om du planerar en resa eller vandring men är orolig över hur du ska kunna klara det utan tillgång till el ska du läsa denna guide. Vi går igenom olika sätt på hur du kan ladda mobiltelefonen när det inte finns ett uttag i väggen att plugga in laddarkabeln i.
Innehåll på sidan
Ångestkänslan över att inte kunna titta till sin mobil är det nog många som känner igen sig i. Just det är en anledning till att just fjällvandring kan göra dig gott. I fjällvärlden är mobilnätet inte det bästa så var förberedd. Du kommer inte att kunna surfa och titta flödet på sociala medier stup i kvarten.
För det andra finns det inte laddningsstationer längs lederna så den ström du behöver måste du antingen bära med dig eller skapa på egen hand. Det finns såklart många bra saker med smartphones, som till exempel GPS, fjällkartor och olika appar med hjälpmedel.
Så vad finns det då för sätt att kunna säkra tillgången på el? Hur kan vi fixa oss en mobilladdare utan ström?
Powerbanks
En powerbank med 10 000 mAh kan ladda en modern smartphone fullt två gånger. Om du stänger av alla appar och funktioner som drar onödig ström kommer en sådan powerbank räcka för att ladda telefonen. Okej, det beror såklart på hur länge du ska vara ute men en vandring på 2-3 dygn funkar.
Eftersom du ska vara ute i terrängen är det bra om din powerbank är tålig och tål både vatten och stötar. Xtorm är en modell som säljs hos Kjell & Company. Den har 10 000 mAh, 1 USB-C PD (20W) och två vanliga USB-utgångar. Vik upp den och låt solcellerna exponeras för solljuset och du får extra energi.
Ladda mobilen med någon annans mobil
Nyare mobiler har möjlighet att överföra batterikapacitet till en annan mobil. Till exempel har Samsung S20 och senare modeller denna funktion. Man lägger mobilerna med ryggarna mot varandra och kan på så sätt ladda den andra mobilens batteri.
Generera ström till mobilen på egen hand
Att kunna göra sin egen ström är viktigt för den som ska vara ute på lite längre äventyr och vill ha mobilen med sig. Kanske använda kartor, gps och annan funktionalitet som drar mycket ström. Det finns flera olika sätt på hur man kan generera elektricitet ute på fjället eller i skogen.
Dynamo
En dynamo är en generator där du med handkraft snurrar på en vev för att skapa ström. Den typen av portabel nödladdare brukar vara en viktig del i ett beredskapskit och har de radio inbyggd kallas de för nödradio.
Om man vevar i ett par minuter kan man skapa tillräckligt med ström för att få igång sin urladdade mobil och kunna ringa ett kort samtal eller skicka meddelanden. Det tar ganska lång tid att veva sig till ett helt uppladdat smartphonebatteri på 4-5000 mAh. Vi har skrivit en särskild guide om vevladdare med tips på olika modeller.
Solceller och portabla solpaneler
I fjällvärlden sommartid lyser solen nästan hela dygnet. Då kan man använda sig av solceller för att ladda sin mobil eller en powerbank. En del enheter är portabla solpaneler som går att hänga bak på ryggsäcken och låta batterierna ladda under vandringen.
Solar Panel 28W från Urberg kan generera 28W vid full effekt. Med en output på 2.4 ampere tar det cirka 1,5-2 timmar att ladda upp ett 4000 mAh batteri. Enheten är 160×310 mm hopfälld och består av fyra solcellspaneler och en LED-skärm som visar strömöverföringen. Öljetter medföljer så du kan fästa den på ryggan.
Solceller funkar bäst när det är mycket solljus men moderna celler klarar även att fånga energi i molnigt dagsljus. Fördelen med solpanel jämfört med dynamo är att du kan skapa el passivt. Nackdelen är att de funkar inte alls under mörka tiden på dygnet, eller inne i tältet.
En solcellspanel är bra att kombinera med en powerbank. Det är dagtid som solcellen kan fånga energin men det är också då man använder sin mobil, surfplatta eller laptop. Det är bättre att ladda upp en powerbank och lagra energin där så att man under resten av dygnet kan använda den till att ladda andra enheter.
Det finns några modeller av ryggsäckar med inbyggd solpanel och laddningsuttag för mobil eller powerbank.
Stormkök
Jo, det är sant! Man kan faktiskt koka mat och ladda mobilen samtidigt. Biolite Campstove 2+ är ett campingkök med inbyggt batteri som du kan koppla USB-enheter till. Värmen från ditt bränsle (ved, pinnar, kottar) omvandlas till electricitet och lagras i det 3200 mAh batteri som finns i Campstove 2+.
En liknande modell är Robens Woodsman Stove & Charger. Den har dock inte batteri så du måste ladda din externa powerbank eller mobiltelefon direkt i stormköket. Tänk på att ha den liggandes på ett säkert avstånd så den inte utsätts för hög temperatur.