Solens energi kan fångas med solcellsladdare på ryggsäcken. En hel dags vandring ger tillräckligt med ström för att hålla mobilen, en powerbank, GPS-klocka och andra enheter laddade. Portabla solcellsladdare kan hängas utanpå ryggsäcken eller så köper man en ryggsäck som har integrerad solpanel och laddaruttag.
Vikbar och portabel solcell till vandring
De stora tillverkarna av utrustning för outdoor har inte lanserat några stora vandringsryggsäckar med denna teknik än. Har du en favoritryggsäck som du gillar är det ju enkelt att köpa en portabel solcellsladdare som hängs utanpå.
Fördelen med det är ju också att man kan använda sina solceller på en mindre ryggsäck för dagstur eller stora ryggsäcken för flerdagsturen. Den här typen är ofta en vikbar solcellspanel som tar liten plats när den är ihopvikt.
När solen skiner tar du fram den, viker ut och hänger fast den baktill på ryggsäcken. Till uttaget på solcellspanelen kopplar du en powerbank eller direkt till din mobil om det är den du vill ladda.
En prisvärd sån här vikbar modell av solcellspanel har Kjell & Co som säljer Linocells teknikprylar. Den har tre paneler med solceller, 3 st USB-A portar och en ficka för powerbank. Solcellerna ger som max 20W i direkt solljus.
Behöver du något mer kraftfullt kan vi rekommendera märket Powertraveller. De har med sin Falcon 21 en vikbar solpanel som endast väger 470 g och som kan ladda laptops genom USB 5V (3A) eller DC 20V (1A).
Ryggsäckar med integrerad solpanel
ECEEN har lanserat flera ryggsäckar där bakstycket är en solpanel. De har de små ryggsäckarna för pendling men även stora vandringsryggsäckar för hiking (78 L).
Solpanelerna på ECEENs ryggsäckar är på 6,5 till 20 W. Solcellspanelen går att montera av ifall man vill lägga panelen vid sidan om ett tag. Kanske man vill påta runt i ryggan men inte missa möjligheten till att fånga solenergi.
Det går att ladda direkt mot mobilens batteri, till den inbyggda powerbanken eller till en extern powerbank. Placeringen av laddaruttag påverkar hur funktionell vi upplever lösningen. En bra solcellsryggsäck har flera uttag och kanske ett inuti ryggsäcken såväl som ett utanpå.
Adaptrar till solcellerna på ryggsäcken
Om du tänkt köpa en portabel solcell till ryggsäcken eller en ryggsäck med inbyggd solpanel är det värt att kolla över uttagen. Den gamla typen av USB (A) är fortfarande ganska utbredd men USB-C blir allt vanligare.
Ibland har vi olika enheter med olika uttag för laddarkabeln. Den nya mobilen kanske laddas snabbt med en USB-C medan GPS-klockan du köpte för några år sen kräver USB-A. En adapter mellan USB-A och USB-C (eller tvärtom) kan vara bra att ha.
Väljer du däremot att ladda mot en extern powerbank som har flera typer av portar kanske du inte behöver köpa till något extra. Uttagen för laddning direkt från solceller ger vanligtvis 2A per uttag med en spänning på 5V. Det funkar bra om man vill kunna ladda mobilen utan el och inte har så bråttom.
Har du en liten laptop med dig så kolla vad det är för uttag till den och om du behöver komplettera med en laddningsadapter. Många nya laptops har USB-C men det finns även de som kräver DC.
Större portabla solceller vid basecamp och camping
Om man däremot har satt upp en basecamp dit man tagit sig med bil eller annat färdsätt som klarar mer packning så finns det större portabla solceller med mer power. Då tänker vi även på portabla solpaneler som sätts upp vid camping.
Solpanelen på bilden kan ge hela 150W och har en 10A regulator. Den finns att köpa hos OUTL1 som också har en mindre variant på 90W som är något billigare.