Fjällkartor för svenska fjällen

Fjällkartan är en viktig utrustning för fjällvandrare. Kartan ger dig bra information om vilka leder som finns, var du kan övernatta, söka skydd eller hitta nödtelefoner. Fjällkartans information kan rädda ditt och andras liv, samt göra din fjällvandring till en säkrare upplevelse.

fjällkarta exempel
Exempel på fjällkarta i Sverige.

Köp bara tåliga fjällkartor

Det är viktigt att kartan är tryckt på ett material som tål vatten. Fjällkartor måste tåla tuffa tag, kunna vikas ihop många gånger om och kunna klara att utstå vatten. Vill du vara extra säker kan du plasta in din fjällkarta.

Calazo Förlag tillverkar fjällkartor på Tyvek

Calazo har valt materialet som heter Tyvek för sina kartor. Det är ett material som är otroligt slitstarkt och helt okänsligt för vatten. Tyvek tillverkas genom sammanpressning av polyetylenfibrer under värme och det används också som förpackning till mediciner på grund av dess egenskaper.

Fjällkarta över Jämtlandsfjällen tryckt på tåligt Tyvek (Calazo Förlag)
Visste du att du kan vika en fjällkarta i tyvek 20 000 gånger utan att den går sönder?

Även om materialet är något dyrare har de försökt hålla priset på dessa kartor nere så mycket det går. Du kan köpa en fjällkarta i Tyvek för cirka 140-150 kr.

Fjällkartan från Lantmäteriet

BD10 Fjällkartan skala 1:100 000, Lantmäteriet

Lantmäteriets fjällkartor ges ut av Norstedts och är tryckta på Polyart, som är ett helt vattentåligt och rivstarkt material. Fjällkartorna över de svenska fjällen finns indelade i 25 olika områden med ett visst överlapp. De börjar med landskapets bokstäver följt av en siffra.

  • BD för Norrbotten
  • AC för Västerbotten
  • Z för Jämtland
  • W för Dalarna

Kartorna över de jämtländska fjällen och dalafjällen finns i både skala 1:50 000 och 1:100 000. För Västerbotten och Norrbotten finns fjällkartor i skala 1:100 000. Norstedts fjällkartor kostar kring 130 kr att köpa online.

Lär dig läsa fjällkartan och att använda kompass

Att bara bära med sig en fjällkarta utan att kunna läsa den är inte sån stor idé. Vi rekommenderar att du lär dig läsa kartan hemma och ta reda på vad alla symboler och markeringar betyder.

Kanske du vet hur terrängkartor över din hemmaskog ser ut. Fjällkartan ser lite annorlunda ut och det är därför en god idé att studera kartan redan hemma innan du påbörjar din tur.

Fjällkartan är bra att ha när du ska planera din fjällvandring. En karta är platt, men terrängen i fjällen är långt ifrån det. Använd därför höjdlinjer och lutning för att lägga upp lämpliga etapper och stopp. Ta hjälp av vår guide om hur långt man vandrar på en dag, om du inte har egen statistik från tidigare fjällvandringar.

På kartan finns vattendrag utmärkta med blå färg och utifrån dessa kan du planera stopp där du får tillgång till färskt vatten. Om det blir tufft väder är det bra att känna till var det finns rastskydd och övernattningsstugor.

Även om du bara tänker vandra längs uppmärkta sommarleder är det också bra att kunna hantera en kompass tillsammans med fjällkartan.

Nya fjällkartor var 4:e år

Alla fjällkartor bygger på dataunderlag som Lantmäteriet samlar in och tillhandahåller. Med cirka 4 års intervall revideras denna information, vilket gör att fjällkartorna är en färskvara och det kan vara god idé att köpa den senaste kartan.

Fjällkartor köper du enklast online och det finns några olika tillverkare att välja på. Innan du köper din karta, kolla vilket tryckår det är på kartan så att du inte får en gammal utgåva.

Digitala fjällkartor

Du kan hitta digitala fjällkartor men i fjällvärlden är uppkopplingen dålig. Ett sätt är då att ladda ner fjällkartan offline så den går att använda i till exempel en smartphone eller en surfplatta.

Men vi rekommenderar ändå att ha en printad fjällkarta med sig för det kan hända att mobilen inte fungerar. Kanske du inte har möjlighet att ladda mobilen utan elnät och då kommer du inte åt din karta när du behöver den.