Dunsovsäcken är den sovsäck som ger absolut bäst värmeisolering i förhållande till vikt. Gåsdun av hög kvalité är superlätt och har samtidigt hög isoleringsförmåga. När man fluffat till dunsäcken kan luft uppvärmd av din kroppsvärme stanna kvar och fungera som ett element som ger värme.
Dunsovsäckens Fill Power avslöjar fluffighet och kvalitet
Ett sätt att mäta dunets kvalitet i en sovsäck är hur fluffigt det är. Det anges i ett mått som förkortas cuin och står för cubic inches per ounce. En ounce är 27 gram och en cubic inch är volymen kubiktum.
Ju större volym som en given vikt dun kan ta upp, desto högre är isoleringsförmågan. Måttet cuin används inte bara på sovsäckar med dun utan också för klädesplagg som dunjackor.
Dun av bra kvalitet har 500 cuin eller mer där 900+ anses vara det absolut finaste dunet.
Temperaturangivelser på dunsovsäckar
Förutom Fill Power är det bra att känna till sovsäckens temperaturangivelser. Vanligen anges dessa som tre olika grader men ibland även fyra.
- Lägre temperaturgräns
- Komforttemperatur
- Extremtemperatur
- Övre temperaturgräns
När du ska köpa din sovsäck utgå från när du tänker använda den. Prislappen är högre ju bättre isoleringsförmåga sovsäcken har. Ska du bara vandra sommartid är det ju dumt att köpa en dyr dunsovsäck som klarar extremtemperaturer ner till -30 grader.
Många varumärken och nätbutiker klassar sina produkter utifrån antal säsonger/årstider som de klarar av.
- 2-säsongs = vår+sommar
- 3-säsongs = vår+sommar+höst
- 4-säsongs = vår+sommar+höst+vinter
En tumregel är att för varje extra säsong du lägger på kostar en dunfylld sovsäck ca 1 000 – 2 000 kr extra.
Exempel på dunsovsäckar
Fjällräven Singi Two Seasons
Singi Two Seasons är en lätt och komprimerbar dunsovsäck som ger mycket värme i nätt format. Med ett bekvämt huvudparti, termokrage och stor fotbox. Finns även att köpa som Three Seasons och i olika längder.
Fill Power: 600
Comfort: 7°C
Lower Limit: 2°C
Extreme: -13°C
C:a pris: 3195 kr (Outnorth)
Marmot Never Summer
Marmot Never Summer är en riktigt varm sovsäck med dunfyllning och är idealisk för vandringsturer, klättring etc. i riktigt kalla temperaturer.
Fill Power: 650 cuin
Komfort: -18 (ISO-testad)
C:a pris: 3 600 kr (Outnorth)
Packning och förvaring av dunsovsäcken
Sovsäckarna fyllda med dun är mycket lättare än syntetsäckar med motsvarande isoleringsförmåga. Viktjägarna väljer ofta dunsovsäck på grund av att det finns ultralätta sådan att välja på.
De går lätt att komprimera ihop och tar liten plats i packningen när de är ihoptryckta. Tänk dock på att längre perioder i transportpåsen kan försämra dunets förmåga till expansion. Av den anledningen ska man inte förvara dunsovsäckar i transportpåsen längre än nödvändigt. Hemma ska den förvaras luftigt och okomprimerad.
Vikten av att hålla sin dunsovsäck torr
Dun tappar sin isoleringsförmåga när de blivit fuktiga. Det är därför väldigt viktigt att skydda säcken mot vatten och fukt så mycket man kan.
Om dunet blivit blött, rulla ut säcken och häng den i vinden eller låt den ligga platt på marken för att torka den så fort möjlighet ges vid rast eller vila.
Efter en god natts sömn ska du låta säcken torka medans du lagar frukost och packar ihop din övriga utrustning. På natten svettas vi och ca 1,5 dl fukt avdunstar från vår kropp och sugs delvis upp av dunet i sovsäcken.
Det finns vissa dunprodukter där man impregnerat dunet med silikon, fluorkarboner och andra kemikalier. Då brukar dunet anges vara hydrofobiskt.
Dunets ursprung
Dun är en produkt som kommer från fåglar, vanligtvis gås eller anka. Det kan plockas från levande djur eller tas som biprodukt från livsmedelsproduktion. Dunsovsäckar är med andra ord ingen vegansk produkt oavsett ursprunget på dunet.
Det finns många hemska filmklipp där man kan se hur dun rycks från fåglar. Att det är smärtsamt råder inga tvivel om. Ska du köpa dunsovsäck eller andra dunplagg, se till att dunet är producerat på ett etiskt sätt.
Fjällräven är ett av de varumärken som sätter stor vikt vid detta och började 2009 med att sätta strikta rutiner och riktlinjer för dunhanteringen.
Rutinerna innefattar kontroll av hela produktionslinjen från fågeluppfödning till dunplockning och transport. Fjällräven rankas högst i branschen enligt organisationen Four Paws som jobbar för bättre djuretik.