Det finns flera anledningar till att vandringsstavar är bra att ha med på fjäll- eller skogsvandring. Du kan använda de som stöd i brant terräng eller som hjälpmedel för att spara på benkraft. Men vad gör ett par stavar till bra vandringsstavar och varför ska man inte ta vanliga skidstavar? Vi går på djupet och förklarar varför hopfällbara gåstavar är praktiska att ha som fjällvandrare.
Innehåll i artikeln
- Teleskopstavar
- Hopfällbara vandringsstavar
- Så hittar du rätt stavlängd för vandring
- Minska belastningen på knälederna
- Gåstavar som funkar på vintern
- Stavar av kolfiber eller aluminium
Teleskopstavar kan längdanpassas efter terrängen
En brant uppförsbacke kan du lättare ta dig uppför om du tillför lite styrka från armarna. Hur mycket beror på din teknik med stavisättning och att du har en bra längd på stavarna. Att ha för långa eller för korta vandringsstavar försämrar kraften vid stavgång.
En fjällvandring går inte bara uppför utan även flackt och nerför. På flacken är stavarna ett bra stöd ifall du behöver ta dig över ett vattendrag eller gå på en smal spång.
Vid vandring nerför i en brant och stökig terräng får du god användning av dina gåstavar för fjället, men bara om de är tillräckligt långa.
Som tur är finns det teleskopstavar som går att justera och anpassa längden på utefter terrängen eller personen. Därför är det absolut smart och praktiskt att köpa stavar som har teleskopfunktion istället för att välja superlånga xxl modeller.
Vi anser att teleskopstavar är de bästa vandringsstavarna att köpa som fjällvandrare.
Hopfällbara vandringsstavar i tre sektioner
En stor fördel med teleskopstaven är att den går att fälla ihop och fästas på ryggsäcken när man inte har behov av de. Vanligen är de hopfällbara vandringsstavarna uppbyggda i tre sektioner.
Den nedre delen är tunnast och kan skjutas in i mellandelen som i sin tur kan fällas in i övre delen närmast handtaget. Hopfällda brukar de flesta teleskopstavar bara bli mellan 35-45 cm.
En annan typ av ihopfällbar stav är de vikbara stavarna, som också kallas för Z-stavar eftersom de ser så ut när man viker ihop de. De bygger på samma konstruktion som moderna tältstag där varje sektion sitter ihop med en stark, elastisk mellandel.
För Z-stavar så passar man in sektionerna i varandra genom att dra och släppa. Samma sak när man vill fälla ihop stavarna så drar man och viker stavsektionen upp- och ner. Om du köper denna stavtyp så se till att den har en teleskopled för längdjustering.
För båda typerna finns det stavar gjorda i aluminium eller kolfiber. Materialen har sina för- och nackdelar kring styvhet, tålighet och pris. Aluminium är tåligare men kan kännas lite klumpigare. Kolfiberstavar väger mindre och känns mer spänstiga men kostar mer.
En av de ledande tillverkarna inom friluftsutrustning är Black Diamond. De har vandringsstavar i båda dessa material och du kan välja mellan Z-stavar och teleskopstavar i 2-3 sektioner. Deras designerteam har jobbat med många olika aspekter så att stavarna ska passa för vandring men också bergslöpning. Hopfälld är till exempel Distance Carbon FLZ Poles endast 34 cm, vilket gör att de lätt får plats i ryggsäcken och till och med kan gå som handbagage på flyg.
Hitta rätt längd på din vandringsstav
När du köpt dina justerbara vandringsstavar och fått hem de ska du hitta rätt stavlängd som passar dig. En utgångspunkt som funkar i de flesta lägen är:
- Stå rakt och sträck ut din ena arm.
- Håll i stavens handtag och låt vinkeln i armbågen vara 90 grader.
- Justera längden på staven så att den vilar lätt mot marken.
- Lås staven med låsmekanismen och använd den som mall för den andra vandringsstaven.
Eftersom det finns en begränsning i hur mycket man kan justera vissa vandringsstavar måste man köpa rätt längdintervall från början. Ta till exempel Distance Carbon FLZ Poles som finns i tre längder. En stav i storleken 95-110 cm kan man justera längden på från 95 cm upp till 110 cm. Den som behöver längre stavar måste köpa rätt storlek från början.
Gåstavar som funkar på vintern
Fjällvandring är inget man gör vintertid men när du ändå har köpt dig ett par fina gåstavar vore det ju dumt om de inte gick att använda hemma på vintern också.
Längst ner på stavarna sitter en truga och den kan se ut på lite olika sätt. Gåstavar kan ha en gummifot eller så kan de ha stavspetsar som är i metall.
När det är isigt ute ska du absolut inte ha de gummifötterna eftersom de fäster ingenting. De blir snarare en falsk trygghet och kan kännas okej på torr asfalt men på is och snö glider de iväg. Du behöver då något spetsigt och kanske till och med behöver byta truga på stavarna.
Om du gillar skidåkning kan du använda samma stavar som turstavar för turåkning.
Stavar på fjällvandringen minskar belastningen på knäleder
En lång vandring innebär många korta och långa steg, nerför och uppför. Har du dessutom mycket packning på ryggen kommer du definitivt att känna av ansträngningen i både muskler och leder.
Knälederna är en kroppsdel som tar mycket stryk hos en fjällvandrare. Ett sätt att minska belastning på är att gå med stavarna och använda överkroppen mer eller mindre.
Stavar av kolfiber eller aluminium
Du kan välja på stavar tillverkade i kolfiber eller aluminium och för att göra ett bra val kan du tänka på följande.
Aluminiumstavar är kända för sin hållbarhet och tålighet, vilket gör dem till ett bra val för vandrare som prioriterar robusthet och livslängd. De kan dock upplevas som något tyngre och klumpigare än sina kolfiber-motsvarigheter.
Å andra sidan, kolfiberstavar erbjuder en lättare och mer responsiv känsla, vilket kan vara fördelaktigt för vandrare som vill minimera packvikt och önskar en mer spänstig vandring. Dessa vandringsstavar i lättvikt har ett högre pris i butik än aluminiumstavar och kan vara mindre hållbara under vissa förhållanden.
Att välja mellan dessa två material bör därför baseras på individuella behov, budget, och vilken typ av terräng du planerar att vandra i.